İhalenin fesih sebepleri ve usulü mevzuatımızda İcra ve İflas Kanunu’nda (İİK) ayrı maddeler halinde düzenlenmiştir. İhalenin feshi sebepleri ihalenin hazırlık döneminde veya ihale yapılma aşamasında ortaya çıkabilir. İhalenin feshi ihale tarihinden itibaren 7 gün içinde istenebilir (İİK’nın 134/2. maddesi). Yetkili icra mahkemesi satışın yapıldığı yer icra dairesinin tabi bulunduğu mahkeme olup, bu yetki kesindir.
Bazı istisnai hallerde ihalenin feshi davası süresi ihale tarihinden itibaren değil fesih sebebinin öğrenildiği tarihten başlar. Bu haller satış ilanı tebliğ edilmesi gereken ilgiliye ilanın tebliğ edilmemiş olması ki, bu halde öncelikle bu tebligatın usulüne uygun olup olmadığı incelenir. Usulsüz tebligat var ise şikâyet öğrenme tarihine göre 7 gün içinde yapılmış ise, satış ilanı tebligatının ilgiliye yapılması başlı başına ihalenin feshi nedeni olduğu için ihalenin feshine karar verilebilir.
Menkul yani taşınır mal ihalesinde İİK’nın 114. maddesi gereğince satış kararının taraflara tebliği zorunlu değilse de, icra müdürü satışın tebliğine karar vermiş ise bu tebliğin yapılmaması fesih nedenidir. Diğer haller satılan malın esaslı niteliklerinde hatanın sonradan öğrenilmiş olması ve artırmaya fesat karıştırıldığının sonradan öğrenilmiş olmasıdır. Bu durumlarda ihalenin feshi, sebebin öğrenildiği tarihten itibaren 7 gün içinde istenmelidir. (İİK’nın 134/7. maddesi) Ancak her ne sebep olursa olsun ihale tarihinden itibaren 1 yıl geçtikten sonra ihalenin feshi istenemez.
Karpuzlu Avukat,Avukat Karpuzlu,Karpuzlu avukat sorgulama,Karpuzlu avukat maaşı,Karpuzlu en iyi avukat,Karpuzlu boşanma avukatı,Karpuzlu avukat portal,Karpuzlu hukuk,Karpuzlu hukuk bürosu,Karpuzlu kurumsal avukat,Karpuzlu İhalenin Feshi Davaları
Formu doldurarak sorularınla ilgili kısa bilgi ver. Uzman Avukatımız seni telefonla arasın.
Hemen Avukata Soru Sor